Çıplaklık ve protesto konusunda yazmak istiyorum. Çıplaklık derken bunu kadın çıplaklığı ve erkek çıplaklığı demeden, ayırmadan söze gireceğim ama sonra tabii ki kadın çıplaklığına ve protestoya varacak sözüm. Bu konuya bakış açım tamamen feminist olacak. Bunu hemen not düşeyim.
Çıplaklık konusu karmasik bir konu. Kim tarafından, niye, ne zaman, hangi amaçla, hangi konuda yapıldığını çok çok iyi anlamak gerekiyor. Ve eleştirisini yaparken bu alt başlıkları iyice kurcalamak gerekiyor. Ne yazık ki birbirine girmiş, mesajın ne olduğu anlaşılmayan bir sürü protestoda kullanılmış çıplaklık. Ama en basit haliyle anlatmaya çalışacağım.
Başlayalım.
Çıplaklık konusunu ikiye ayırmak gerekiyor.
Birisi, toplumun çıplaklık konusundaki yaptırımlarını ve anlayışını değiştirmek için yapılmış protestolar - ki bu grup çıplaklığın doğamızda olduğunu, çıplaklığın normal ve doğal olduğunu, çıplaklığın özgürlük olduğuna inanıyor. Nudist naturalist hareketler bunlara örnek, çıplaklar kampı gibi. Bu hareketlerde ve akımlarda kadın da erkek de çıplak kalıyor ayırım yapmadan. Yani cinsiyeti yok.
Diğer çıplaklık ise, bir konuya dikkat çekmek için kullanılmış çıplaklık. Özetle bu türü protesto edilecek konu ayrı ama kullanilan yol çıplaklık diye isimlendirebilirz. Buna en iyi örnek ilk çıplak protestolardan birisi kadınlı erkekli 1903 yılında Kanada göçmen politikasını değiştirdi diye yapılmış çıplak yürüyüş olabilir. Bundan sonra çıplak protesto 1960'lı yıllara kadar görülmemiş. Ancak 1960'lı yıllardan sonra çıplaklık protesto için daha sıkça kullanılmaya başlamış. Mesela, savaş protestolarında kullanılmış çıplaklık - ki bu korunmasız savunmasız ve silahsızım karşında demek. Yine kadın da erkek de çıplak kalmış bir protestolarda. Başka örnek, Run of Nudes. İspanya'da boğaların ve önünde insanların koştuğu meşhur festivali protesto etmek için festivalden iki gün önce yapılan bu çıplak koşu hayvan haklarına dikkat çekmek için 2002 yılında başlatılmış. Koşanlar yine kadınlı erkekli grup. Başka bir örnek World Naked Bike Ride. Amaçları çevreyi korumak için bisiklet sürmeliyiz. İstersen çıplak gel demişler, çıplaklığı zorlamamışlar ve katılanlar tamamıyle gönüllü hiç bir gruba dahil olmadan herhangi bir politik görüşü savunmadan sadece çevreci bir görüşe dikkat çekmek ve biraz da eğlenmek için yapmışlar bu çıplak protestoyu. Yine kadınlı ve erkekli yapılmış bir protesto yine.
Buraya kadar kadınlı erkekli çıplak protestodan örnekler verdim. Ama şimdi asıl konuya geleyim. Sadece kadının çıplaklığının protesto için malzeme olmasına.
Sunulan sebepler ne, önce bunu açayım:
1. Kadın çıplaklığını (ama özellikle kadın memesini) protesto edilecek konuya dikkat çekmek için kullandıklarını söylüyorlar. Bizi görmelerini sağlamak çıplaklık ile mümkün oluyor, "Pankart açsak dikkat çekmeyecek, kadın memesini açınca veya kadın çıplaklığını kullanınca oldukça dikkat çekiyoruz" diyorlar.
2. "Kadın çıplaklığı ve kadın memesi cinsel obje degildir, cinsel içerik taşımamalı, insanlar kadın memesinden rahatsızlık duymamayı öğrenecek" ise öne sürülen bir başka sebep. "Kadın memesini ve çıplaklığını cinsel obje olmaktan çıkarma" hareketi diyebiliriz özetle. Bunlara örnek verecek olursak Breasts Not Bomps. Hem savaşa karşı durmak için kadın çıplaklığı (veya memesi diyelim) kullanılıyor, hem de erkekleri toplum içinde memelerini açabilmelerini ama kadın açamamasını protesto ediyorlar. Savaşı protesto için toplum tarafından kadının açmasına izin verilmemiş kadın memesi kullanılmış oluyor; iki ana amaç için. Arjantin'de yapılan başka bir protesto tek amaçlı, niye erkek toplum içinde memesini açabiliyor buna izni var ama kadın niye yasaklanıyor diyor bu grup ve bunu memesi acik kadin ile protesto ediyor.
3. Bir baska sebep ise, "Kadın vucudu, çıplaklığı, ne giyeceği ne giymeyeceği hep erkek karar veriyor ve yaptırımlar hep erkek tarafindan geliyor, biz de mememizi açarak kendi vücudumuz hakkında kendimiz kontrolu ele almış oluyoruz, yani vucudumuz hakkında karar veren biziz bu protestolarda".
Şimdi eleştirim gelecek. Veya aklıma takılan sorular diyelim:
1. Önce meme ve çıplak kadın bedeni cinsel bir obje değildir diyorsun ve buna karşı geliyorsun. Ama sonra kadının çıplak bedeni dikkat çeker diyor (çünkü erkekler bakacaktır, erkeğin ve medyanın ilgisini çekmenin başka yolu yoktur) ve dolayısıyla kadının bedenini bir obje olarak kabul ediyor, kadının çıplak bedenini dikkat çekmek için kullanıyorsun. Çelişkiyi gördük mü? Yani kadın bedeni objedir diyorsun, onu bir obje gibi kullanıp dikkatini bu yolla çekerim diyorsun. Ama bunu kadın bedeni obje değildir diye yapıyorsun? Hmmmmm...
2. Kadın memesi ve çıplaklığı cinsel obje değildir diyip sonra kadın bedenini obje haline getirmek şeye benziyor. Kapitalisme karşıyım bunu protesto etmek için bir slogan buldum. Bu sloganı bir t-hirte yazacağım ve her bir t-shirtu £5 pounda satacağım hem de globally vs vs. Karşı olduğun şeye karşı oldugun şekilde girmek bence bir çelişki.
2. Kadın memesi ve çıplaklığı cinsel obje değildir diyip sonra kadın bedenini obje haline getirmek şeye benziyor. Kapitalisme karşıyım bunu protesto etmek için bir slogan buldum. Bu sloganı bir t-hirte yazacağım ve her bir t-shirtu £5 pounda satacağım hem de globally vs vs. Karşı olduğun şeye karşı oldugun şekilde girmek bence bir çelişki.
3. Konuya dikkat çekmek en önemli gaye midir? Bütün amacımız konuya dikkat çekmek midir? Konuya dikkat nasıl çekilir? Konuya nasıl dikkat çekesek çekelim her yol mubah mıdır? Meme açarak ve çıplaklık ile mi çekeriz konuya dikkati? Yoksa baska bir yolu var mıdır? Peki meme ve çıplaklık kullanarak dikkat çektik, ya sonra? Sonra ne oldu? Sonrasında ne var?
4. "Dikkat çekmek için memenin (ve kadın çıplaklığının) kullanılması asıl konudan uzaklaştırıyor, asıl mesaj görülmüyor" diyenler de çokça, ben de katılıyorum buna. Sosyal medyada kadın memesi ne zaman açılsa kimsenin verilen mesajı konuştuğu veya konuyu tartıştığı olmuyor, ama meme günlerce tartışılıyor. Konuyu kimse hatırlamıyor ama memeyi herkes hatırlıyor, hatırlayanlar ve yorum yapanlar ise erkek çoğunluk.
4. "Dikkat çekmek için memenin (ve kadın çıplaklığının) kullanılması asıl konudan uzaklaştırıyor, asıl mesaj görülmüyor" diyenler de çokça, ben de katılıyorum buna. Sosyal medyada kadın memesi ne zaman açılsa kimsenin verilen mesajı konuştuğu veya konuyu tartıştığı olmuyor, ama meme günlerce tartışılıyor. Konuyu kimse hatırlamıyor ama memeyi herkes hatırlıyor, hatırlayanlar ve yorum yapanlar ise erkek çoğunluk.
5. Niye sadece kadının çıplak bedeni kullanıyor başka eleştirim. Protesto edilen konular siyasi ve sadece kadın bedeni kullanılıyor, niye? Belli bir zamana kadar erkek de katılmış iken çıplak protestolara niye artık sadece kadın protesto etmek icin memesini açıyor? Hatta bu karar Femen de olduğu gibi kurucularindan biri olan bir erkek tarafından veriliyor? Meme protesto kararını ve taktiğini seçenin bir erkek olduğunu biliyor musunuz? (Bknz. Femen tarihcesi)
6. Ve protesto için kullanılan kadın çıplaklığı niye sadece belli bir vücuttan bedenden seçiliyor. Çıplak kalan kadınlar, meme açıp protesto eden kadınlar aynı tornadan çıkmış gibi - ince, güzel, genç, model görünümlü, ideal vücutlu, seksi vs vs. Memeli Femen protesosuna katılmak icin belli bir vücuda sahip olmanız bir ön koşul gibi gözüküyor?
7. Şayet kadın memesi cinsel obje değildir diye bir düşünceyi tahrip etmek istiyorsak kadın memesinin cinsel obje olmadığı (mesela anne bebeğini emzirirken) ama öyle görüldüğü yerden başlamalıyız. Protesto buradan başlamalı.
8. Konuyu "Kadın çıplak kalınca tutuklanıyor, erkegin buna tahammulu yok" diye lanse ettirmek yanlış. Çünkü çıplaklık aslında "uygun" değil batı toplumlarında. "Indecency" adı altında bir suç ve cinsiyetsiz. Maç sahasına çıplak inen adam da tutuklanıyor mesela, pantolonunu indirip poposunu açan adam da. Sokakta çıplak bir adam görürsek o tutuklanır.
Şimdiye kadar düşündüğüm bu. Aklıma takılan sorular bu. İleride belki de değişecek. Ancak şu sıralar sadece kadın çıplaklığının kullanıldığı protestolara karşıyım. Bakalım bakalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder