4 Ocak 2018 Perşembe

Nafaka

Birliktelik bozulmuş ise ve bir taraf cinsiyeti ne olursa olsun çocuk bakma işini üstlenmiş ve bu yüzden ekonomik olarak kendine ve çocuğa yetemiyor ise diğer taraf bu sorumluluğu paylaşmalıdır.Ancak şunu da ekleyeyim : bu ülkede bunu erkek de seçebilir. Evde kalıp bebek çocuk bakan erkek, kariyerini durduran erkek var. Sayıları aşırı az ama var.Şu nafaka konusunu masaya yatırmalı. Epey soru ve yorum geliyor bu konuda. Tartışalım mı?

Şimdi Birleşik Krallık'taki durumu anlatayım önce. Burada çocuk varsa ve custody'i anne almış ise, çocuk 18 yaşına gelene kadar ve sadece çocuk için nafaka veriliyor. Ancak devlet çalışamayan anneye yardım ediyor ve ekonomik alana dönmesi için bütün olanakları veriyor.

Custody yüzde elli paylaşılmış ise nafaka yok ve devletin verdiği yardımı erkek de kadın da yüzde elli  oranda paylaşıyor.

Sebep: kadın çocuğa bakmayı üstlenmiş ise ve 3 ile 5 sene arası bir dönem çalışamayacaktır diye düşünülüyor ki bu doğru. Hamile kalan, bebeğe bakan ve çocuk okul yaşına gelene kadar kariyerini durduran kadın varlığını kabul edelim.

Ancak şunu da ekleyeyim : bu ülkede bunu erkek de seçebilir. Evde kalıp bebek çocuk bakan erkek, kariyerini durduran erkek var. Sayıları aşırı az ama var.

Şimdi cinsiyeti ne olursa olsun birilerinin  çocuk yüzünden kariyerine ara verdiğini ve fırsatları kaçırdığını kabul edelim. Çocuk bakma işini de küçümsemeyelim.

Birliktelik bozulmuş ise ve bir taraf cinsiyeti ne olursa olsun çocuk bakma işini üstlenmiş ve bu yüzden ekonomik olarak kendine ve çocuğa yetemiyor ise diğer taraf bu sorumluluğu paylaşmalıdır.

Türkiye'deki duruma bakalım şimdi de. Nafaka konusundaki belgelere baktım. Yanlış bir şey söylüyor isem düzeltin. Birden fazla çeşidi var bunun. Birisi yukarıda anlattığım gibi. Bir diğeri canınızı sıkan şey sanırım. Hayat boyu kadına ödenen nafaka.

Büyük ihtimalle bunun sebebi yine  toplumda kadına olan şeyle ilgili. Genel için konuşuyorum. Türk kadını eğitimini tamamlayıp ekonomik alana eşit şartlarda giremiyor. Derken evlenip çocuk sahibi oluyor ve ekonomik hayattan ve özgürlükten epey bir uzağa düşüyor.

Kendi ayakları üstünde duramayan kadının korumacılığını aslında boşandığı erkeğin değil de buradaki gibi devletin yapması lazım ve kadının kendine yetebilmesi için olanakların sağlanması lazım. Ancak arada çocuk varsa erkek de bu sorumluluğu paylaşmalıdır.

Hayat boyu nafaka fikri yanlış. Ama topluma bakınca... eğitimi olmayan, kariyeri olmayan, bu hakları elinden alınmış, ekonomik alana hiç girememiş, böyle bir şansı fırsatı olmayan ve ailesinin yanına dönemeyen, dışlanan, çocuklu kadına ve çocuğa ne olacak?

Bence sorumluluk az önce de dediğim gibi devlet ve ayrılmış partner arasında paylaşılmalı. Cinsiyet gözetmeksizin. Bence en doğrusu yüzde elli sorumluluk ve devletten alınacak yardım, iştirak.

Ek not düşeyim: Kadın isterse eğitimli ve kariyerli olsun, çalışsın ve yetsin ama çocuk varsa, yine de erkek sorumluluğu paylaşmalıdır. Aynısı tersi için de geçerli. Çocuk ikinizin.... Bakımı ve sorumluluğu hayatınızın sonuna kadar ikinizin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder