9 Ocak 2019 Çarşamba

Kişilik bozuklukları

Birleşik Krallık'ta on kategoriye ayrılmış kişilik bozukluğu var. Bunlar neler?

1. Paranoid
2. Schizoid
3. Schizotypal
4. Anti social
5. Borderline
6. Histrionic
7. Narcissistic
8. Avoidant
9. Dependent
10. Obsessive compulsive

Bir iki özelliğin sizde olması sizi bir kategoriye sokmaz. Hayatınızı ve ilişkinizi etkileyecek ve bozacak şekilde görülmesi gerek aşağıdaki bilgilerin, bunu da not edelim. En iyisi bir psychiatristin tanımı yapması. Ben sadece bilgi aktarıyorum. Dikkatli olalım. Kalkıp ben şuyum demeyin.

1. Paranoid:
En yakın arkadaşları dahil insanlara güvenmez. Başkalarına hiç bir şeyini anlatmaz. İnsanların bu bilgiyi kullanacağını düşünür. İnsanlari inceler, kendilerini nasıl aldatacagina veya üzeceğine dair işaretler toplar. Günlük hayatta tehlike ve risk üstüne yoğunlaşır, başkalarının görmediği şeyler onun için bir tehlike ve risktir.

2. Schizoid:
Başkaları ile, ailesi dahil, yakın ilişkiler kurmak istemez. Başkaları ile olan ilişkilerin kendi özgürlüğünü bozacağını hatta sorunlar yaşatacağını düşünür. Tek başına düşünceleri ile kalmak ister. Kendi hayatını başkalarından uzakta ve hiç bir ilişkiye girmeden yaşar. Hayatın baskısını hissetmez. Seks ve yakın ilişkilere karşı bir ilgisi yoktur. Başkalarına karşı soğuktur.

3. Schizotypal:
Yakın ilişkileri inanılmaz derecede zor bulur. Kendisini ve hissettiklerini başkalarının tuhaf dediği şekilde ifade eder. Alışılmadık bir dil kullanır. Başkalarının eccentric dediği şekilde hareketleri vardır. Kendisi gibi düşünmeyen veya hisetmeyen insanların yanında rahatsız hisseder. Adapte olması zordur. Sosyal durumlarda aşırı stres gösterir.

4. Anti social:
Kendini oldukça riskli pozisyonlara sokar, kendisi veya başladı için sonuçlarını düşünmez. Başını derde sokacak davranis sergiler. Genelde de tutuklanır. Başkalarını rahatsız edici sözler ve davranışlar sergiler. Çok çabuk sıkılır ve hemen duygusal ve ihtiyaca bağlı düşünmeden hareket eder. Agtesive davranır ve kavgalara karışır. Kendi ihtiyaçları başkalarınınkinden daha önemlidir. Bencildir. Suçluluk hissetmez. En güçlünün hayatta kalacağını düşünür ve hayatta kalmak için her şeyin yapılacağına inanır. Yanlış algısı yoktur.

5. Borderline:
Terkedilme duygusunu yoğun şekilde yaşar ve hep terkedilmekten korkar. Terkedilmemek için her şeyi yapar. Bir kaç saatten bir kaç güne kadar süren oldukça yoğun duygular yaşar ve en uçta yaşanan bu duygular çabucak değişir. Kim olduğuna dair bir bilgisi yoktur. Birlikte olduğu insana göre kimliği değişir. Genelde birlikte olduğu kişinin kimliğine girer. Uzun süren, sıcak ve anlamlı ilişkisi yoktur. Kendisine zarar verecek tamamen duygusal ve riskli davranışlar gösterir. Kendine zarar verir, uyuşturucu ve alkol kullanımına yatkındır, hızlı ve tehlikeli araba kullanabilir, çokça seks partneri olabilir riskli cinsel davranış gösterebilir ve intihara meyillidir. Sürekli yalnızlık ve boşluk duygusu hisseder. Çabuk kızar öfkesini kontrol edemez. Aşırı stres yaşarken bazen sesler duyabilir, hayal girebilir, panoya yaşayabilir, veya yaptığı bir şeyi sonradan hatırlayabilir.

6. Histrionic:
Bütün dikkati kendine çekmezse rahatsızlık duyar. Şayet bir şeyin merkezi ise kendini iyi hisseder. Başkalarını sürekli eğlendirmek görevini benimsemiştir. Başkaları ile flört ederek ve provoke edecek davranışlar sergileyerek dikkati çekmeye çalışır. Drama yaratır ve aşırı duygusallık gösterir. Başkalarının onu kabul etmesi önem taşır. Başkaları tarafından kolayca manipüle edilmeye egilimlidir.

7. Narcissistic:
Başkalarından daha özel, daha değişik, daha iyi olduğuna inanır ve daha çok şey hak ettiğini düşünür. Kırılgan kendine güven duygusu vardır. Güven duygusunu başka insanlara dayalı yaşar ve başka insanların kendisinin ne kadar önemli veya iyi olduğunu göstermesi veya söylemesi şarttır. Başkaları kendisine ilgi göstermediğinde ve ihtiyaçlarını karşılamadığında kırılır, kızar. Başkalarının başarılarını kıskanır. Kendisinin duyguları ve ihtiyaçları herkesinkinden daha önemlidir. Bencildir ve kendisini herkesten daha önemli görür. Başkalarını ihtiyaçları için kullanır, manipüle eder.

8. Avoidant:
Başkaları ile sosyal aktivitelere girmez veya çalışmaz. Kendisinin hep eleştirildiğini düşünür. Eleştiriye veya herhangi bir yoruma gelemez. Birilerinin onun aslında ne olduğunu anlayacağından şüphe duyar. Utanç duyar. Başkalarının kendisini küçük düşüreceğini en kuşkulanır. Başkaları ile anlamlı sıcak ilişkiler kuramaz çünkü red edileceğini en emindir. Yalnız hisseder, kendisini başkalarına göre aşağılık görür. Yeni aktivitelere, yeni şeyler denemez. Başarısız olacağını zanneder.

9. Dependent:
Başkalarına ihtiyacı vardır. Yardım olmadan karar veremez. Başkalarını kaybetmektense onlarla aynı fikirde imiş gibi davranabilir. Yalnız kalmaktan korkarlar. Kendilerine güvenmezler. Başkalarıni kendilerinden daha başarılı, daha iyi görürler. Hayatta passive rol alırlar. Özellikle aktif bir role gecmezler.

10. Obsessive compulsive:
Herşeyin duzenli ve kontrol altında olması şarttır. Başları ve kendileri için oldukça yüksek etisilnesi zor standartları vardır. Tek haklı tek bilen olarak kendisini tanımlar. Hata yapmaktan korkarlar. Eğer bir şey mükemmel değilse dünyanın sonu gelmiş gibi hissederler. Para harcamaktan çekinirler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder