13 Ocak 2021 Çarşamba

Ladies' man

Ladies' man.... her kadının sahip olmak istediği ama olamadığı o inanılmaz seksi, inanılmaz ele geçirilemez, bir türlü yola getirelemez, terbiye edilemez adam.

Incubus, hani su kadinlarla uyurken onlarla sevişen yaratık; Eski Yunan'da Zeus, ölümlerle ve tanrıçalarla sevişmek için hayvan formuna girmeyi bile göze almış o yüce ladies' man; ve derken 17. yüzyılda Lothario, arkasından Don Juan ve Casanova, hepsi kadınlarla sadece sevişmek isteyen ve bunu yapabilmek için kılıktan kılığa giren, sonunda istediğini elde eden, ama asla söz vermeyen, kaçıp giden o dayanılmaz adam. İlk başlarda şeytani, şehvet düşkünü bu adamlar için kötü sözler söylenmiş olsa da 20. yüzyılda durum değişiyor, bu tip adamı romantik bir hale sokmayı başarıyor Holywood, mesela Valentino, mesela Zorro, mesela Thief of Baghdad. 1920'lerdeki Don Juan karakteri ile 1940'lardaki Don Juan karakteri bile değişiyor. Ve derken sinemadaki değişimler ladies' man karakterimizi de değiştiriyor. Mesela James Dean, duygusal ladies' man görmeye başlıyoruz birdenbire Ama en büyük ladies' man 1960'larda ortaya James Bond! Yakışıklı, bitmek tükenmek bilmeyen bir libido, istediği kadını hemen elde eden, inanılmaz seksi, zor ve tehlikeli işlerin adamı James Bond. Ancak, ikinci dalga feminizminden sonra yine durumlar değişiyor. Mesela Saturday Night Fever'daki John Travalto, mesela American Gigolo'daki Richard Gere; kadınlar bu tür erkeğin karakterindeki eksilikleri hemen görüveriyorlar ve bir zamanlar ladies' man karakterimiz artık o kadar da seksi değil, tam tersi eksik. 1990'li yillarda ise ladies' man artık bir komedi haline geliyor, mesela Austin Powers. 2000'li yıllara geldiğimizde ise neredeyse acır hale geliyoruz bu taktiklere, mesela Niptuck.

Bir yazara gore ise dörde ayrılmış ladies' man.

Darwinian Alpha Male type: Mükemmel bir vücut, yakışıklı, karizmatik, seksi, güçlü, toplumda yüksek bir yerde, cessur ve aşırı zengin, mesela James Bond, mesela Sex and the City'deki Mr Big, mesela IronMan.

Player Seducer: Bir kadını gözüne kestiren bu konuda taktik izleyen, bu konuda önceden ince planlar yapan, ve mükemmel bir cümle ile söze giren ve kadını elde edene kadar peşini bırakmayan o tür. How I Met Your Motherdaki Barney.

Satanic Seducer: Kadını elde etmeyi oyun gibi gören, kazanılacak ve yerle bir edilecek bir zafer gibi gören, o karanlık yüz. Dangerous Liasons buna en güzel örnek.

Pathological Women Pleaser: Narsicistic, sociopath, seks addiction'ı olan, ruh hali bozuk tür. Mad man, Californication, Two and Half Man karakterkleri.

Hepsinin ortak özelliği: sekse düşkünlük, bir bağlanamama ve asla asla tatmin olamama durumu. Her halükarda en önemli şey kendileri, egoism, bencillik, self centered olma hali. İçlerinde doldurulamaz boşluk. Ve aslında her biri birer misogynist.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder