Başarı nedir, başarı ne ifade eder, ne yapmış isen başarılı sayılırsın bunun tanımını erkek yapmış. Başarı erkek için elde edilmiş ve kazanılan para miktarı, sürekli yükselen kariyer, toplumdaki statü, sahip olunan mülkiyet, toprak, iktidar ve sosyal, toplumsal, ekonomik, siyasi ve bilimsel alanda kendini gösterme.
Kadın için ise başarı başka şey olabilir. Bunlara sahip olmayan veya ilgi duymayan kadına başarısız demek ise en büyük erkek yanılgısı.
Belki başarı başka şeydir. Belki başarının tanımını yeniden yapmak gerek. Belki başarı para değildir. Belki başarı toprak kazanmak değildir. Belki başarı mülkiyet değildir. Belki başarı yükselen kariyer değildir. Belki başarı güç gösterisi değildir. Kadın başarıyı tanımlamış olsaydı ve "başarı altı çocuk doğurmak ve onları iyi yetiştirmek, her şeyin üstüne bir işte çalışmak ve sonra eve gelip yemek yapmak, ütü yapmak, temizlemek, çamaşır bulaşık yıkamak" deseydi mesela erkek bu durumda başarılı sayılabilir miydi? (Bu örnekler kadına yüzyıllardır toplum tarafından verilmiş roller olduğu için seçildi, yoksa kadının işi budur demiyorum, aman ha!)
Kadını başarısız bulan çoğu erkek "bilim alanına bakalım, kaç kadın ismi var diyor, Nobel ödüllerine bakalım kaç kadın bulursun" diye bir soru ile geliyorlar. "Bütün icatlar erkek tarafından bulunmuş, bütün gelişmeler erkek tarafından gerçekleştirilmiş" diye saçma bir argüman ile geliyorlar. Görmek istemedikleri veya göremedikleri ise kadının daha yirminci yüzyılın başına kadar toplumun dışına itilmiş oldukları gerçeği. Daha 1900 yıllarının başına kadar kadının seçme ve seçilme hakkı yoktu. Okula gönderilmiyorlardi, hala kadının okuma hakkının olmadığı ülkeler var, hem de yüzlerce. Hala kadın çalışmak için eşinden babasından izin alıyor ve çoğunlukla çalışmasına ekonomik hayata iştirak etmesine, insan olmasına, ayakta durmasına, bağımsız olmasına izin verilmiyor. Toplumun dışına, demokratik, siyasi, sosyal ve ekonomik hayatın dışına itilmiş kadın bu durumda nasıl olacak da gelişime katkıda bulunacak? Okula gidemeyen kadın nasıl bilime, gelişime katkıda bulunacak? Bu mümkün mü?
Nobel ödüllerine gelecek olursak.... nobel ödüllerine aday gösterilen ama ödülü bir türlü alamayan kadınlar var. Nobel ödüllerinin sexist olduğu tartışılıyor, bu konuyu kaçırmış olabilir mi kadına nobel ödülleri ile saldıran erkek? Şunu da ekleyeyim buraya, seksenli yollardan sonra bu ödülü alan kadın sayısında ciddi bir artış olmuş. Niye - çünkü feminism büyüdü, çünkü okula giden kadın sayısı arttı, çünkü topluma iştirak etmek için kadın diretti. Bundan elli yol sonra o ödülü daha da çok kadın alacak.
Sonuç olarak; önünde erkek sisteminin kurduğu bir başarı anlayışı ve tanımı olan ve yine erkek sisteminin yarattığı engellere takılan kadın nasıl başarılı olabilecektir? Eşit şartlarda, fırsatlarda, olanaklarda yarışamayan kadının başarılı olması mümkün müdür? Bu eşit şartları, fırsatları ve olanakları sağlayalım sonra yarışalım. Sonuçlar şaşırtacak, çok eminim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder