24 Ekim 2016 Pazartesi

Sünnete karşıyım!

Sünnetin gereksiz, saçma, yanlış ve unethical olduğuna inanıyorum.

Bir erkek çocuğunun sünnet olması gerektigini savunanlar çeşitli sebepleri sıralıyor olsa da; bence tek sebebi var: din, gelenek.

Sünnet daha sağlıklıymış, sünnetli penis daha estetik gözüküyormuş, sünnet cinsel ilişki sırasında alınan zevki arttırıyormuş gibi sebepler sıralanıyor. Bu sebepler bana sünnet olduktan sonra işi kılıfına uydurmak için sonradan düşünülmüş sebepler gibi geliyor. Ayrıca sünnet olmaya ikna edecek sebeplerden olamaz hiç birisi.

Soruyorum: Tanrın sana emretmemiş olsaydı, bu yüzyıllardır uygulanan bir gelenek olmasaydı, sadece daha sağlıklı ve daha estetik görünüyor diye sünnet olmaya razı olur muydun? Cevap veriyorum: Hayır olmazdın.

Bir kere erkek cocugu icin oldukça traumatic bir deneyim. Bir güzel herkesi toplayıp, önlerinde çocuğa ait olan bir şeyi, vucudunun bir yerini ona sormadan kesiyorsun ve buna "erkek olmak" diyorsun. Bu oldukça saçma bir davranış.

Halbuki asıl sebep din, Tanrı öyle demiş, öyle istemis. Aslında Müslüman'ın tanrısı dememis bunu, Yahudi tanrısı demiş. Demiş ki "bana inandığını göster ve bunun için dogan erkek çocuklarının penisini yedinci günde kes". Yani tanrı Yahudi'den kendisini belli etmesini istemiş. O günden sonra da zaten kendini belli etmek, bu kavme ait demek icin var olmuş sünnet. Şimdi soruyorum: Tanrı bugun sana sağ elinin serçe parmağının ucunu bana inandığını göstermek için kes dese, yapar mısın? Hayır yapmazsın.

Sunneti savunan kesim "Ama daha sağlıklı, kadınların kansere yakalanma riskini, erkegin enfeksiyon ve cinsel yollarla bulasan hastalık kapma riskini azaltıyor" diyor. Böyle bir çalışma var ancak yapılan araştırmaya baktığınızda ilginç şeyler çıkıyor ortaya. Mesela araştırma içine alınan erkek nüfusu oldukca az, ve Afrika ülkelerinde yapılmış bir çalışma bu. Yani sözün kısası yapılan araştırma araştırmadan sayılmıyor, aslında inconclusive, yani geçersiz olması gerek. Zaten bir çok bilim adamı da bu görüşü yani yapılan araştırmanın geçersiz sayılması gerektiğini destekliyor. Ancak sünnet taraftarı olan bir kesim bu tek araştırma yazısını sürekli ön plana çıkarmakta, "yaaaaaa bak gördün mü sünnet hastalığı engelliyor, sünnet sağlıklı" diye her yerde sünnet propagandası yapmakta ve bu geçersiz sayılması gereken çalışmayı populer hale getirmis durumda.

Sünnet olsa olsa tek bir sağlık sebebi yüzünden yapılabilir. O da hijyen yüzünden. Eskiden çölde yaşayan erkek çocukları gerekli temizliği yapamıyor, su yok, bilinç yok, bugünkü temizlik anlayışı yok: dolayısıyla enfeksiyon kapması çok olagan. Ancak evet, kesersen ucunu enfeksiyon olasılığı azalmış olur. Kesersen ucunu, evet, bakterinin yaşayabileceği ortamı yok etmiş olursun doğru. Ancak günümüzde hijyen bu kadar önemliyken, temizlik yapabilen erkek nüfusu ve bilinci varken sünnet gerekli midir?

Şimdi öteki saçma nedenlere geçelim: Bir tanesi sünnetli penisin daha iyi göründüğü ile ilgili. Bir kere ereksiyon halindeki penislerin hepsi aynı gözükür. Sünnetli penis daha estetik demek ise saçmalığın ta kendisidir. Estetik anlayışı, kaldı ki, değişir . Estetik görüntü sünnet olmak için geçerli bir neden değildir ayrıca.

Diğer anlamsız sebep ise sünnetli erkeğin daha çok zevk aldığı ile ilgili. Bu tamamıyla sünnet taraftarı grupların çıkarmış olduğu koca bir yalan. Böyle bir araştırma yok. Bunun bilimsel bir dayanağı yok.

Buraya kadar sünnetin yapılması için geçerli bir sebep göremiyorum. Ancak küçük bir bebeği veya erkek çocuğunu "erkek olmak" adına veya belirli bir kavme üye yapmak adına veya tanrı emretti diye veya bu bir gelenektir diye sünnet ettirmek gereksizdir, saçmalıktır, cahilliktir, acımasız bir uygulamadır. Kaldı ki küçük bir bebeğe veya erkek çocuğuna bunu onların isteği dışında korktuklarını bile bile acımasızca yapıyoruz. Bu da ethical değildir, ahlaklı, doğru bir davranış biçimi değildir.

Son soru: Küçükken size sorulmuş olsaydı , evet dermiydiniz? Ya şimdi sorulsa evet der misiniz sünnet olmaya.

O zaman?