30 Aralık 2016 Cuma

Beni götürdüğü yer




(Beni alir buraya goturur - hayal urunu

Yaşım artık epey geçmiş ama bir festivaldeyim ve çimenlerin üstünde dans ediyorum. Ben ve müzik var, kimseyi gözüm görmüyor. Yalnızım.  Mihrap yerinde, göğüslerim orta yerde, gören görüyor ama görsünler değil derdim. Aslında çırılçıplak kalmak istiyorum ama daha cesaretim yok buna. Ben şu anda doğa ile müzik ile başbaşayım ve dans ediyorum. Notalar vücudumu sarıyor, speakerlardan çıkıp buluyorlar beni.  Kalçalarımda dolaşıyor, belime sarılıyor, ağzımdan içeri girip dilimi buluyorlar. Beni seyredenler oluyor, dans ederken seyredilmek hoşuma gidiyor. İyi dans ediyorum. Derken genç bir adam yanıma geliyor ve benimle dans etmeye başlıyor. Yan gözle ona bakıyorum ve onun muhteşem olduğu kanaatine varıyorum. Dans ediyoruz.  Ben ve hiç tanımadığım o genç adam, yaşı benden hayli küçük olan o muhteşem ruh ve ben. Kollarını bana uzatıyor, ellerinden tutuyorum onun.  Gözlerim gözlerine değiyor arada. Güneş batarken, çimenler üstüne, çıplak ayaklarımız, ben ve o, o ve ben dans ediyoruz sanki hiç yarın yokmuş gibi. Onu seviyorum,  o da beni... Herkesi kucaklamak istiyorum ama en çok onu. 

22 Aralık 2016 Perşembe

Manifesto yazdim...

1. Hayvanı kesmek, kürkünden, derisinden ve bilmem nesinden yararlanmak yok. Insan hayvandan daha üstün değildir. Doğa hepimizin, doğa üstünde haklarımız eşit.

2. Sünnet yasak. Gereksiz, korkunç, acımasız ve saçma sapan bir gelenek bu.

3. Kadının söz hakkını elinden almak yanlış. Kadının kendi hayatı hakkında karar yetisini kazanması için bütün olanaklar sağlanacaktır.

4. Sınırlar kalkacak. İnsanlar istediği gibi ülkelere gidecek, hayat kuracak, dönecek, ne isterse yapacak. Aynısı ülkemize gelenler için de gecerli.

5. Askerlik yok. İnsanı en verimli çağında ölüme göndermek aptallıktır. Devlet aptal değildir. Barışı sağlamak politikacıların birinci görevidir. Barış olursa askerliğe gerek olmayacağı millete, halka anlatılacaktır.

6. İki ülkenin politikacıları barış sağlayamıyorsa başbakanları düello yapması istenecektir.

7. Din özel hayatta uygulanacak, dinin public alana girmesine izin verilmeyecektir. Herkes istediğine inanmakta serbest ancak bir inanışın genel alana taşınmasına devlet izin vermeyecektir. Devlet dinden elini eteğini ayağını çekecektir. Bütçeden din için para harcanması deliliktir.

8. Devlet ve din işleri ayrılacak ve alınacak kararlar ethics ve bilime dayalı verilecektir.

9. Felsefe, critical thinking ve rhetorical analysis zorunlu ders olarak okutulacaktır.

10. Bütçenin büyük bölümü savunmaya değil eğitime harcanacaktır.

11. Öğretmen maaşı üçe katlanacak. Öğretmen eğitimi ve öğretimi reformlardan geçirelecektir.

12. Hiç bir grup dışarı açılmayacak, tam tersi dahil edilecektir. Mecliste temsil edilecek, karar vermede sürecinde söz hakkı olacaktır.

13. Herkes istediği dili konuşmakta serbest olacaktır. Devleti, milleti bölen konuşulan farklı diller degildir. Grupların kültürünü yok edecek, herhangi bir grubu asimile edecek hiç bir çalışmaya izin verilmeyecektir.

14. Çok çeşitlilik kutlanacak ve korunmaya alınacaktır.

15. Devlet muhtaç olana yardım konusunda ön ayak olacaktır, gönüllü kuruluşları ve çalışmalarını destekleyecektir.

16. Hayatın hangi döneminde olursa olsun vatandaşın eğitim ve öğretim kurumlarından faydalanması sağlanacaktır.

17. Hiçbir ülkenin iç işlerine karışılmayacaktır. Hiç bir davranış biçimi, anlayış sistemi empoze edilmeyecektir.

18. Toplumda herkesin ekonomiye katkısı sağlanacaktır. Doğumdan sonra bebek ve çocuk bakım ücretini devlet ödeyecektir. Anne ve babanın işe dönüşü hızla gerçekleştirilecektir. Çalışabilen herkesin çalışması ve katkıda bulunması önemli bir mevzudur.

19. Gönüllü işler özendirilecektir. Toplumun çalışan kesimin ihtiyacı olan kesime yardım ettiği bir toplum ayakta kalır.

20. Vergi sistemi reformdan geçecektir. Çok para kazanan kesim daha fazla vergi ödeyecektir. 

21. Yardıma muhtaç olan kesim belirlenecek ve bu kesim vergiden muaf tutulacak ve devlet yardımına alınacaktır. Bu kesimin ekonomiye, eğitime sosyal hayata katılımı için ne yapılması gerektiği ortaya çıkarılacak ve bu yönde adımlar atılacaktır.